Foto

Bilmærker deler trafikdata mellem sig

Flere bilmærker er en del af nyt projekt, hvor de deler trafikdata mellem sig.

Hansolavsandal
Hans Sandal
·

Ford og flere andre bilmærker deltager i et nyt samarbejde om datadeling mellem online-tilsluttede biler, der skal højne trafiksikkerheden. Bag det stort anlagte og tværgående projekt står EU-Kommissionen.

EU-Kommissionens nye projekt er døbt Data for Road Safety og vil sikre, at bilproducenter, der deltager i samarbejdet, kan identificere og dele information om trafikale sikkerhedsrisici med hinanden. Ud over Ford inkluderer samarbejdet bilmærker som Volvo, BMW og Mercedes-Benz.

- En bil, der er tilkoblet online, kan give føreren besked om en eventuel fare, der venter lige rundt om det næste sving. Denne form for sikkerhedsteknologi kan blive til et helt økosystem af datadeling, der øger trafiksikkerheden for alle bilister – ikke kun Ford-ejere, fortæller Peter Geffers, chef for Connected Vehicles hos Ford Europa.

Data for Road Safety-samarbejdet følger i hælene på et 16 måneder langt pilotprojekt, hvor titusindvis af sikkerhedsrelaterede trafikinformationer (SRTI) er blevet udvekslet mellem forskellige køretøjer på tværs af mærker. SRTI-beskederne har bl.a. gjort opmærksom på havarerede biler, glatte veje eller nedsat synlighed. 

Køretøjsdata som fx brug af tågeforlygter, automatisk nødbremsning eller aktivering af airbags registreres automatisk og anonymt i hvert køretøj. Efterfølgende behandles de mange data for at kunne give et billede af forekomsten og placeringen på potentielle farer og forhindringer i vejen.

Biler er allerede online

Risikomeddelelserne sendes via FordPass Connect-modemet som allerede er standardudstyr i alle Fords nyere modeller. Data sendes til en krypteret Ford-server. Herfra distribueres dataen til resten af projektets deltagende bilproducenter gennem udvalgte SRTI-partnere. Al relevant data sendes øjeblikkeligt til andre køretøjer i nærheden af den potentielle fare. Informationen kan også bruges til at advare nødtjenester og levere nøjagtige placeringsdata på få sekunder.

Ford introducerede blandt andet i starten af 2020 datadelingsteknologien Local Hazard Information i den nye Ford Puma. Teknologien advarer både føreren og andre bilister i nærheden om eventuelle sikkerhedsrisici på ruten forude. Local Hazard Information inkluderes nu i alle nye Ford-biler, heriblandt også den nye Ford Kuga.