Trafik

Færre mister livet i trafikken

Lad det være slået fast med det samme: Et dødsfald i trafikken er ét for meget. Men når det så er sagt, så er Vejdirektoratets foreløbige opgørelse over antallet af dræbte i den danske trafik i årets første seks måneder positiv læsning. Tallet er nemlig faldet markant.

JW2
Jesper Werge
·

Lad det være slået fast med det samme: Et dødsfald i trafikken er ét for meget. Men når det så er sagt, så er Vejdirektoratets foreløbige opgørelse over antallet af dræbte i den danske trafik i årets første seks måneder positiv læsning. Tallet er nemlig faldet markant.

I perioden fra 1. januar til 30. juni 2021 er der ifølge Vejdirektoratets foreløbige tal 51 personer, der har mistet livet i den danske trafik. Det skriver FDM på sin hjemmeside.

I samme periode sidste år var tallet på 68 dræbte, mens det i 2019 - der må betegnes som et Corona-frit og dermed normalt år - var på 80 personer. Det er et fald på 25 og 36 procent i forhold til henholdsvis 2020 og 2019.

Hvis tallet regnes om til hele år, så betyder det altså, at der på et år vil være 102 personer, der bliver trafikdræbt i Danmark. Dét tal er det laveste nogensinde - og det er markant lavere end de 163, der mistede livet i 2020.

Trafik Politi2

Det er en glædelig udvikling, at antallet af trafikdræbte er faldende. Arkivfoto: Rigspolitiet

Faldet er ganske enkelt iøjnefaldende

Hos Rådet for Sikker Trafik er man overraskede på den positive måde.

- Den øgede trafikmængde, som der har været på det seneste, den slår ikke igennem på ulykkestallene. Det er lykkeligt. Det kan være ændret adfærd - det tvivler jeg nu på - eller være statistisk tilfældigt. Derfor kan jeg også have min tvivl om, hvor vidt det kan holde, fortæller Mogens Kjærgaard Møller til FDM. Han er administrerende direktør hos Rådet for Sikker Trafik.

Mens faldet i trafikdræbte i perioden er iøjnefaldende, er nedgangen i antallet af tilskadekomne samt i antallet af ulykker med kun materielle skader mere beskeden.

Men der er et fald, og også her er 2021 – indtil videre – det bedste år i trafikhistorien. Ifølge politiets registreringer kom 1188 personer til skade, hvilket er 10 procent færre end i 2020 og 21 procent færre end i 2019.

Trafik Politi

Meget tyder på, at 2021 bliver det år med færrest antal trafikdræbte nogensinde. Arkivfoto: Rigspolitiet

Det tegner til et endnu bedre år

Lige knap 5000 gange kørte biler og andre køretøjer ind i hinanden eller ind i genstande langs vejen. Det er et fald på fem procent fra 2019, men helt det samme som samme periode i 2020.

Sidste år blev på mange måder et skidt år på grund af Corona - men i trafikken blev det nærmest et jubelår. Hvis ellers man kan sige, at 163 dødsfald er værd at råbe hurra for. Meget tyder på, at 2021 bliver endnu bedre - eller skulle vi skrive endnu mindre skidt?

Samlet kom 2751 personer til skade på vejene i 2021, viser Vejdirektoratets endelige ulykkestal. Det er det laveste antal nogensinde i den tid, der er tal for trafikulykker - hvilket vil sige siden 1930erne.

Kilde: FDM/Rådet for Sikker Trafik/Vejdirektoratet