Bilguiden Varmepumpe

Guide til elbiler: Hvad betyder varmepumpen?

Du har sikkert hørt om varmepumper før. De er ikke kun forbeholdt huse men fås også i elbiler. Men hvad betyder varmepumpen for elbiler, og gør de en forskel? Bliv klogere i denne guide.

Hansolavsandal
Hans Sandal
·

VIDEO: I denne guide gør vi dig klogere på varmepumper i elbiler og deres betydning.

Du har sikkert hørt om varmepumper i elbiler. De har eksisteret i over 10 år siden første generation Nissan Leaf. For bare få år siden var det tilkøb i de fleste elbiler, men i dag følger det ofte med elbilerne som standardudstyr – i hvert fald i Danmark, hvor klimaet er lidt koldere. I Tyskland og længere sydpå er det ofte fortsat ekstraudstyr, og det bør du være opmærksom på, hvis du køber en importeret bil.

En varmepumpes effektivitet og altså forholdet mellem den strøm, den bruger, og den varme den producerer, vises ved hjælp af en såkaldt SCOP-værdi (seasonal coefficient of performance). Jo højere tal des mere effektiv.

Helt kort forklaret fungerer en varmepumpe som et omvendt køleskab. Den tager varmen fra luften udenfor og via en kompressor og kondensator kan den skabe endnu mere varme mere effektivt end en el-radiator. På den måde skal en elbil med varmepumpe bruge mindre af bilens batteri til at opvarme bilen.

Forskellige teknologier og typer

Et varmepumpesystem kan godt have forskellige opbygninger, og derfor er nogle bilmærkers varmepumper også mere effektive end andres. Mærkerne prøver også hele tiden at forbedre teknologien. For eksempel Hyundai og Kia der for nogle år siden introducerede en ny generation varmepumpe, der genbruger endnu mere af den spildvarme, der også kommer fra en elbil i form af elmotoren, on board laderen, inverterne og batteriet. Fx bruger Kia/Hyundai i dag et vandkølingsystem mellem battericellerne der optager mindre plads end de tidligere luftkanaler og dermed er mere effektivt og giver mere batterikapacitet (densitet) på den samme plads.

Bilguiden Varmepumpe

En varmepumpe er den mest effektive måde at opvarme luften og kabinen i en elbil. 

Hvilken konkret forskel gør varmepumpen?

For et parcelhus er en varmepumpe typisk 3-5 gange mere effektiv, end hvis du skulle bruge den samme mængde strøm på at opvarme med for eksempel el-radiatorer. Det samme gør sig gældende for elbiler.

Der refereres til flere mere og mindre uvidenskabelige tests og sammenligninger på nettet. Et amerikansk site henviser til et forsøg, hvor en række elbilers rækkevidde blev testet med og uden varmepumpe. Elbilerne uden varmepumpe afveg fra deres opgivne rækkevidde med gennemsnitligt 33,6%. De samme biler med varmepumpe afveg i stedet 25,8%. Omregnet til kørselstal kørte bilerne uden varmepumpe i gennemsnit 4,64 km/kWh, mens de med varmpumpe opnåede 5,12 km på den samme kWh. Altså ca. en halv kilometers forskel per kWh, hvilket svarer til knap 10 procent.

En anden amerikansk test nævner også en forskel i opnået rækkevidde på 10-15% mellem samme elbil med og uden varmepumpe. Det er det nærmeste, vi er kommet et konkret tal. Og det afhænger jo også i høj grad af testforholdene. For en varmepumpes effektivitet varierer også i takt med, at temperaturen udenfor falder til under minus 15 grader.

LÆS MERE: Se vores guide med alle de andre faktorer som påvirker elbilers rækkevidde

Bilguiden Varmepumpe.00 01 47 15.Still004

En varmepumpe kan også udnytte overskudsvarmen fra inverter, batteri og elmotor i en elbil til at opvarme luften til kabinen.

Er en varmepumpe pengene værd?

Da varmepumper var ekstraudstyr til 10-20.000 kroner, kunne man diskutere, om den var de ekstra penge værd. Det afhang i høj grad af ens kørselsbehov, og i hvilket klima bilen primært skulle køre.

I dag, hvor de ofte er standardudstyr i elbilerne, kan du glæde dig over, at få den mest effektive varme i bilen som muligt, og som giver elbilen 10-15% mere rækkevidde end samme bil uden. 

Her er et tænkt eksempel: Lad os sige du på en times køretur i koldt vejr ville have brugt 3-4 kWh på at holde kabinen varm og forvarme batteriet til den rette temperatur, så bruger du med en varmepumpe kun 1 kWh. Og lad os bare sige, at elbilen kører 5 km per kWh, så får du jo på bare en time 10-15 km mere rækkevidde end samme bil uden varmepumpe. Det bliver da også til lidt ekstra kilometer på den lange bane.

Læs flere nyheder i vores Bilmagasin