Vinterdaek

Helårsdæk vs. sommer- og vinterdæk

Her får du svar på, om du er mest sikker på helårsdæk, eller det er bedre at skifte mellem sommer- og vinterdæk. Om du kan nøjes med helårsdæk kommer også an på dit kørselsbehov.

Hansolavsandal
Hans Sandal
·

Nogen sværger til helårsdæk mens andre troligt skifter mellem sommer- og vinterdæk. Men hvad er bedst? Og er det i det hele taget nødvendigt at skifte?

At skifte mellem sommer- og vinterdæk er lidt som at skifte mellem sommersko og vinterstøvler. Om sommeren foretrækker vi sko, der er tilpasset det (forhåbentlig) varme vejr, mens vi om vinteren har brug for støvler, der står godt fast, holder regn og sne ude og passer til de kolde temperaturer.

Det er det samme med dæk. Og derfor er det en rigtig god ide, at skifte mellem sommer- og vinterdæk. Ligesom sko er dæk produceret til at præstere optimalt indenfor den aktuelle årstid, og bør derfor også vælges så de passer til årstiden. Ellers mister de deres effekt – det bedste vejgreb, kortest mulig bremselængde og dermed din sikkerhed!

Vælger du helårsdæk vil det derimod svare til, at du går med de samme sko året rundt uanset om det er 25 grader eller -5 grader og sne. Dét lyder ikke behageligt vel?

5 gode grunde til at du skal vælge sommer- eller vinterdæk

Her giver vi dig nogle gode grunde til hvorfor du skal vælge sommer- og vinterdæk, og ikke mindst hvorfor det er vigtigt at huske at skifte mellem dem.

  • Bremselængden på en sneglat vej med vinterdæk er 34 meter, mens det med sommerdæk er 44 meter.
  • Helårsdæk har en længere bremselængde i vådt føre i forhold til sommerdæk, og en på sne- og isglatte veje, er bremselængden for helårsdæk også længere end en bil med vinterdæk.
  • Lamellerne er dybere på vinterdæk, hvilket gør dem bedre til at lede vandet væk i de regnfulde vintermåneder, og de står derfor bedre fast end sommerdæk.
  • Vinterdæk bliver blødere i sommervarmen og dermed også mere ustabile i fx sving.
    Kører du med vinterdæk om sommeren, bliver de hurtigere slidt. Det bliver dyrt i længden.
  • Sommerdæk bremser bedre om sommeren, særligt på en våd sommer vej.

Hvornår skal du skifte dæk?

Som en fingerregel kan du regne med at du skal skifte dæk på følgende tidspunkter:

  • Sommerdæk skal du skifte når foråret begynder at runde de 7 grader.
  • Vinterdæk skal du skifte når det begynder at blive koldt og fugtigt, men lad nu være med at strække den helt til der begynder at være frost!

Slidte dæk

Husk at tjekke dækmønsteret på både dine sommer- og vinterdæk når du alligevel skifter. Der skal være rigeligt på, så det giver det rigtige vejgreb når du er ude og køre (Rådet for Større Dæksikkerhed anbefaler min. 3 mm i mønsterdybde).

Orker du ikke selv at skifte dæk eller har du ikke plads til det ekstra sæt, så fortvivl ikke. Vi klarer gerne dækskifte, og tilbyder opbevaring på vores dækhotel, hvor de opbevares under optimale temperaturforhold. Se mere under Dækservice og dækhotel.