P1122661

Hvad er grøn ejerafgift?

Vægtafgift, grøn ejerafgift, misundelsesafgift. Kært barn har mange navne. Grøn ejerafgift er den afgift, du betaler til staten, for at have et køretøj indregistreret til at køre på de danske veje.

Hansolavsandal
Hans Sandal
·
Er du i tvivl om, hvad grøn ejerafgift er, så læs med her og beregn din kommende afgift for drømmebilen, inden du køber ny bil.

Er du også i tvivl om hvad det der Grøn Ejerafgift egentlig er? Det giver vi dig lige en forklaring på her, så du er helt up-to-date, når du skal ud og kigge på bil.

Grøn ejerafgift er også kaldet “brændstofforbrugsafgift”. Det er en løbende afgift, som du skal betale af køretøjer på danske nummerplader og som opkræves halvårligt af SKAT. Afgiften afhænger af om det er en benzin eller dieselbil og hvor langt den kører på literen - altså brændstofforbruget per km/l.

Når du skal ud og kigge på bil, skal du derfor være opmærksom på, hvor langt bilen kører på literen. Den grønne ejerafgift afhænger nemlig af dette. Jo længere du kører på literen, jo mindre skal du altså også betale i grøn ejerafgift.

Eksempler på Grøn ejerafgift per halvår (2021):

VW Polo 1.0 TSI 95hk benzin koster 540 kr. 
Skoda Octavia 2.0 TDI 150hk diesel: 1240 kr.
Nissan Qashqai 1,5 dCi 115hk diesel: 1860 kr. 
Kia e-Niro elbil: 330 kr. 

Ny lov om bilafgifter

Politikerne vedtog i december 2020 aftalen om Grøn omstilling af vejtransporten, der betyder, at udligningsafgiften forhøjes med 20,7 pct. med virkning fra 15. februar 2021. Derudover omlægges ejer- og udligningsafgiften for nye biler fra en afgift, der er differentieret efter, hvor langt bilerne kører på en liter brændstof, til en afgift, der er differentieret efter, hvor mange gram CO2 de udleder per km. Omlægningen får virkning for køretøjer, der indregistreres den 1. juli 2021 eller senere.

Beregn ejerafgift

På SKATs hjemmeside kan du ved hjælp af en beregner, udregne den nøjagtige pris på din grønne ejerafgift (vægtafgift på biler fra før 1997) for benzin- og dieseldrevne køretøjer. 

Men husk du altid kan spørge, hvis du er i tvivl, når du besøger os i butikken eller i online chatten her på siden.