Istock 1160535824

Hvor varmt bliver det i min bil?

Det bliver hurtigt rigtigt varmt inde i din bil i sommervarmen, så husk ikke at lade mennesker eller dyr blive siddende i en parkeret bil.

Hansolavsandal
Hans Sandal
·

Solen skinner og det er 25 grader. Du har været en tur på stranden, med børnene i sommerland eller du har været i supermarkedet for at handle, og når du kommer tilbage, er bilen blevet glohed som en sauna og din aircondition skal køre på fulde blæs for at bringe temperaturen ned.

Men hvor varm er bilen rent faktisk? På en varm sommerdag kan bilen blive op mod 60 grader varm i løbet af få minutter, hvis den står parkeret i solen. Og hvorfor går det nu så hurtigt?

Det skyldes, at når solen bager ned mod jorden, så varmes luften i den lukkede bil op ligesom i et drivhus, og da luften inde i bilen står fuldstændig stille, så vil opvarmningen nærmest ingen ende tage.

Bilen bliver således langt varmere og langt hurtigere varm, end de fleste tror. Normalt her i Danmark resulterer det højest i varm mælk og smeltet chokolade, men i yderste konsekvens kan det gå helt galt. Verden over kommer der hver sommer tragiske nyheder om omkomne kæledyr eller sågar spædbørn, som har mistet livet i bilens ekstreme varme.

Nye biler kan køle mens de er slukket

Nogle nye biler kan via app tilgås og fjernstartes. Denne funktion bruges især om vinteren, så bilen kan være varm om morgenen, når man skal af sted. Men den kan også bruges om sommeren til at køle bilen ned. 

Hos Tesla er der for eksempel også en særlig funktion til kæledyr, hvor du kan lade aircondition køre i bilen, selvom den er slukket, så du kan handle ind, mens hunden venter i en afkølet bil. Samtidig vises en besked på skærmen til forbipasserende, at airconditionen er i gang i bilen. Smart!

KONKLUSION: Sørg så vidt muligt for at parkere i skyggen og tænk over, hvad du efterlader i din bil i sommervarmen - lad ikke hverken dyr eller ting, som kan blive varme eller smelte blive i bilen uden aircondition. Heller ikke selvom du kun er væk i kort tid.