Istock 1072574786

Hvordan betaler jeg vejafgift i udlandet?

Det er ikke alle veje du bare må køre på uden at betale vejafgift. Bilernes Hus giver dig her et lille overblik over, hvor og hvordan du skal betale, når turen går sydpå på ned ad de europæiske motorveje.

Peter Jensen
·

I mange lande skal man betale afgift for at benytte vejene. Procedurerne er forskellige fra land til land, og det er derfor en god idé, at sætte sig ind i reglerne omkring motorvejsafgifter i de relevante lande allerede inden bilferien starter.

I nogle lande er det nødvendigt at købe et klistermærke eller en såkaldt vignet til forruden inden ferien, mens du i andre lande skal betale ved betalingsanlæg undervejs.

ØSTRIG:
Motorkøretøjer (inkl. motorcykler) skal have et motorvejsmærkat siddende i forruden for at køre på motor- og motortrafikveje. Du kan købe mærkatet hos fx FDM inden ferien begynder. Du kan få både, endags, tredags, ti dages og to måneders mærkater.

SCHWEIZ:
Alle køretøjer, henunder også motorcykler, skal have motorvejsmærkat, for at køre på motor- og motortrafikveje. Her er det kun et slags mærkat som gælder for hele landet og hele 14 måneder. Dog skal du have to mærkater hvis du har campingvogn med.

TJEKKIET:
Mærkat behøves, dog ikke til motorcykler og anhængere. Mærkater kan købes som ti dages og en måned. Kører man uden mærkat kan bøden opkræves på stedet.

SLOVENIEN:
Et køretøj med maksimal vægt på 3500 kg. skal have mærkat/vignet til betaling af kørsel på motor- og motortrafikveje. Dette gælder også for motorcykler. Dog kræves der ikke ekstra for campingvogne, heller ikke selvom vægten overstiger de 3500 kg. Vignetter sælges på tankstationer.

SLOVAKIET:
I Slovakiet skal du betale vejafgift for at køre på motorvejene. Du betaler afgiften ved køb af en e-vignette, som fås gennem hjemmesiden Eznamka (du kan skifte til engelsk sprog på siden)

UNGARN:
Her er de fleste motorvejsstrækninger afgiftspligtige. Man betaler afgiften ved køb af en e-vignette her: National Toll Payment (skift sprog i toppen af siden). Mærkatet skal købes ved grænsen eller før indkørsel på motorvejen. 

MONTENEGRO:
Her købes der et mærkat ved grænsen for betaling af miljøafgift for benyttelse af vejnettet.

BULGARIEN:
Her skal man tilkøbe vignet til biler, autocampere mv. De kan købes i syv-dages-, måneds- og årsmærkater.

I følgende lande sker betaling via et betalingsanlæg ved vejene

Frankrig (Lieber T betalingssystem kan også anvendes)

Italien (VIA CARD betalingskort kan også anvendes)

Grækenland

Spanien

Polen

Portugal

Kroatien

Serbien

Makedonien

Tyrkiet

Hviderusland

Følgende lande opkræver også betaling (ved registrering eller udvalgte betalingssteder)

SVERIGE:
To omfartsveje i henholdsvis det centrale Sverige og i Nordsverige kræver betaling. Derudover er der betalingsring i storbyerne Stockholm og Göteborg. Vejafgiften opkræves automatisk og der sendes faktura til ejeren af bilen via registreringsnummeret.

NORGE:
Der betales vejafgift flere steder og ved benyttelse af udvalgte tunneller og broer. Læs mere her.

Du kan med fordel registrere dig inden på denne hjemmeside, og så bliver du automatisk opkrævet de rette afgiftsbeløb. Er du ikke registreret inden din køretur, så får du en opkrævning efterfølgende med posten.

RUMÆNIEN:
Alle motorkøretøjer skal betale for at køre på vejene. Her skal man ved ankomst i landet registrere sig og betale vejafgift ud fra det antal dage man opholder sig i landet. Ved grænseovergangene, på posthuse eller på Petrom, MOL eller Rompetrol tankstationer kan afgiften betales. Herudover kan der også betales ved forretningskæderne Scalla, Speedy, Medina eller Pas.

STORBRITANNIEN:
Her betales trængselsafgift nord for Birmingham på M6 og omkring London. Du kan betale afgiften i en række butikker og benzinstationer. Det nemmeste er dog at købe online hjemmefra via denne hjemmeside.

Køb hjemmefra

Undgå bøvlet og bekymringerne og køb de vignetter og mærkater som ikke SKAL købes ved grænsen hjemmefra. Fx på nettet ved FDM.

Miljøzoner

I Tyskland, Belgien, England, Frankrig og Italien kræver det i en række byer et miljømærke for at køre ind miljøzoner. Stadig flere byer kommer med på listen. Du kan købe miljømærkat til Tyskland via FDM. Miljømærkater til Belgien, England og Frankrig sælges kun via lokale hjemmesider. 

Kilde: FDM