V90 Politi4

Politiet bruger herregårdsvognen som hundepatrulje

Om politihundene bliver mere muntre og mindre bidske, skal vi undlade at vurdere - men sikkert er det, at det danske politi netop har taget den helt nye Volvo V90 i brug som hundepatrulje i flere landsdele

JW2
Jesper Werge
·

Om politihundene bliver mere muntre og mindre bidske, skal vi undlade at vurdere - men sikkert er det, at det danske politi netop har taget den helt nye Volvo V90 i brug som hundepatrulje i flere landsdele. Og at den særlige udgave af ”herregårdsvognen” leverer ventilation til de firbenede - også når bilen holder stille.

Modsat det svenske forbillede, der kører i de klassiske hvide, gule og blå farver, så har dansk politis udgave af Volvo V90-patruljevognen fået en gang autolak, så den udelukkende fremstår i den klassisk mørkeblå version.

Samlet set har ordensmagten bestilt intet mindre end 490 eksemplarer af den store Volvo V90, og selv om det langt fra er alle, der endnu er leveret, så kører den nye hundepatrulje ifølge politiet selv allerede i København, Østjylland, Nordjylland, Sydøstjylland, Midt- og Vestsjælland samt på Fyn.

Inden året er omme, vil den blå stationcar kunne ses i samtlige politikredse herhjemme. Den afløser med tiden Ford Mondeo- og Volkswagen Touran-modellerne, der ellers har tjent som netop hundepatrulje i adskillige år.

V90 Politi1

Sådan ser den ud, den nye patruljevogn i det danske politi - en Volvo V90 B5 med 235 hestekræfter og godt med plads til både betjente, hunde og et par forbrydere eller tre. Foto: Politi

Vanvittigt veludstyret patruljevogn

Politiets nye hundebil er en Volvo V90 B5 AWD diesel (mild hybrid) med 235 hestekræfter - en model, som du også selv kan investere i i en af Bjarne Nielsen-koncernens tre Volvo-forretninger.

Selv om Volvo har sagt at det lakker mod enden, når det drejer sig om dieselmotorer - og på sigt også benzindrevne biler - så har man altså valgt denne løsning til den danske politihundetjeneste.

Allerede i standardudgaven er Volvo V90 ganske veludstyret. Blandt andet er der flere forskellige udstyrspakker samt masser af elektriske løsninger. Du kan se den eksakte udstyrsvariant her.

V90 Politi5

Den nye hundepatrulje skal afløse Ford Mondeo og Volkswagen Touran. I alt har politiet bestilt 490 eksemplarer. Foto: Politi.dk

Bruges i flere europæiske lande

Volvo V90 kører allerede som patruljebil i blandt andet Sverige, Norge, Italien, Storbritannien og Holland - og den svenske producent er absolut ikke ubekendt med at levere patruljebiler, som skal kunne noget, der ligger ud over det sædvanlige.

Volvo-fabrikken har en specialafdeling, som specifikt beskæftiger sig med patruljebiler. Volvo Special Car Products leverer derfor en Volvo V90, som har forstærket chassis og bremser samt en undervogn, der kan klare tørre tæsk.

Den Volvo V90, som det danske politi har bestilt, får også en øget åbningsvinkel på bagdørene, så det er lettere at skubbe kriminelle ind på bagsædet. Det er også Volvo selv, som klarer opbygningen og tilpasningen af hundebure, som sikrer, at disse ikke presses ind i kabinen, hvis patruljevognen påkøres bagfra.

201331 Volvo V90 As A Police Car

Volvo V90 kører allerede som patruljevogn i flere andre europæiske lande - blandt andet i Sverige, hvor denne model er fra. Foto: Volvocars.dk

Der er taget højde for menneskets bedste ven

Ifølge politiets eget opslag på Facebook, er det første gang, at ordensmagten har fået en specialdesignet bil til politiarbejdet. Der er taget højde for brugen af bilens køreegenskaber, ergonomi, sikkerhed og krav til hundebur.

De nye biler er bygget til hundeførernes arbejde, og buret er allerede monteret i bilen, når den ruller ud fra fabrikken.

Sikkerheden for både politihundeførere og politihunde er også i højsædet i den nye hundepatruljevogn. Og en særlig feature i bilen er, at der altid kan være ventilation i burene, også når bilen holder stille, og hundene eventuelt bliver i bilen.

V90 Politi4

Den ser ganske skarp ud, den nye patruljevogn fra vores svenske naboer. Foto: Politi.dk

Politiet har tidligere kørt i Volvo

Det er langt fra første gang, at det danske politi holder øje med samfundet fra en Volvo-model. Indtil for en snes år siden blev Volvo 240-serien også brugt som hundepatrulje, ligesom sedanudgaven i øvrigt også blev brugt som ”hvid” patruljevogn.

Også modeller som Volvo 144 og endnu tidligere Volvo 123 - bedre kendt som Volvo Amazon - har været brugt til at indhente og opspore lovovertrædere i tidens løb.

Årsagen til, at hundepatruljerne er malet blå og derved optræder noget mere anonyme end eksempelvis de almindelige hvide patruljevogne, handler faktisk om, at de netop gerne må være lidt sværere at opdage.

Volvo Police

Det er ikke første gang, at ordensmagten i Danmark lader sig fragte rundt i Volvos modeller. Her er en Volvo 245 hundepatrulje fra slutningen af 1980erne. Foto: Arkiv.dk

Politiet kører også i Caravelle og C-klasse

Det danske politi, der altså fremadrettet primært vil lade sig befordre i Volkswagen Passat og Touran samt Volvo V90, har dog også en række andre mærker og modeller i flåden. Også som regulære politibiler.

Eksempelvis kører politiet også i Volkswagen Caravelle, Toyota Landcruiser, Mercedes Benz C-klasse og Mercedes Sprinter. Endvidere findes et utal af bilmodeller som civile patruljevogne.

På motorcykel-siden kører politiets primært på specialudgaver af Yamaha FJR 1300, BMW K 1600 og BMW F 700 GS.

(Kilde: Bilbasen, politi.dk, Wikipedia med flere)

V90 Politi2

Der er god plads til hundene, som også får masser af ventilation. Foto: Politi.dk

V90 Politi3

Det er en stor bil, sådan en Volvo V90 B5. Den måler 494 centimeter i længden og er 189 centimeter bred. Foto: Politi.dk