Nissan - forførende på sin helt egen måde

Nissan - forførende på sin helt egen måde

Nissan - forførende på sin helt egen måde

Nissan forhandlere

Nissan Ariya 2021 1600 11

EN ELEKTRISK STEMNING. Japanske Nissan har gennem adskillige årtier leveret køreglæde og komfort til bilkøbere over hele verden.

Nyskabende teknologi på fire hjul

Nissan betyder "japansk fremstillet"

Nissan Motor Company er i sin nuværende form grundlagt i 1933, og har dermed tæt på 90 år på bagen. Navnet Nissan kan oversættes til "japansk fremstillet" - og ophavet til hjemlandet fornægter sig ikke.

Bilkoncernen var oprindeligt en del af Nissan Zaibatsu, senere Nissan Group, der er et af Japans største virksomhedskonglomerater.

Helt op til 1990'erne udgjorde Nissan Motor en mindre del af konglomeratet, hvis primære forretninger var fast ejendom og forsikring.

Engang hed modellerne Datsun

Firmaet blev stiftet for at videreføre produktionen af Datsun-biler, som under forskellige navne var blevet bygget i mindre serier siden 1912.

I 1934 ændredes firmaets navn til Nissan Motor Company, men indtil 1984 blev bilerne fortsat markedsført under navnet Datsun.

Efter 1960 indledte Nissan en international ekspansion af bilproduktion og -salg - blandt andet ved at opføre en fabrik i Mexico.

I 1962 blev de første Datsun/Nissan-biler solgt i Europa - og fire år senere i Danmark.

Etablerede fabrikker i Europa

I 1980erne etablerede Nissan bilfabrikker både i USA, Spanien og Storbritannien og siden i flere andre lande.

Knap halvdelen af koncernens bilproduktion - samt en stor del af design- og konstruktionsarbejdet - foregår uden for Japan.

I perioden fra 1999 til 2002 overtog Renault 44,4 procent af aktiekapitalen i Nissan, og der er etableret et strategisk samarbejde mellem virksomhederne.

Et fast indslag på de danske landeveje

I løbet af 1970erne gjorde Nissan så småt sit indtog på de danske landeveje - med modeller som Datsun 1200, der senere kom til at hedde Sunny.

Datsun Sunny er faktisk forgænger for Nissan Pulsar, som i et vist omfang er blevet forhandlet hos de danske Nissan-forhandlere inden for det seneste årti.

Også Datsun Cherry vil vække en vis genklang hos den ældre del af befolkning - denne model solgte også pænt herhjemme indtil midten af 1980erne.

Har hentet adskillige titler

Nissan har udmærket sig ved at være den første asiatiske bilproducent, som har vundet Årets Bil i Danmark-kåringen. Det skete i 1991, hvor Nissan hentede den eftertragtede titel med Primera-modellen.

Årets Bil i Europa - også kendt som International Car of the Year - er en endnu mere eftertragtet kåring, og også her har Nissan været banebrydende.

I 1993 valgte de godt 50 europæiske motorjournalister Nissan Micra som Car of the Year - og også her var det første gang, at en asiatisk producent kørte med den titel. 

Nissan gentog succesen, da den elektriske Nissan Leaf blev kåret til International Car of the Year 2011.