Guide: Hvad er min brugte bil værd?

Tid til ny bil? Hvordan skiller du dig nemmest af med din brugte bil til den højeste pris? Og kan du gøre noget for at hæve værdien? Vi har lavet en guide med en række gode råd.

Hansolavsandal
Hans Sandal
·
Bilguiden Brugte Biler

Er det blevet tid til at skifte din brugte bil ud med en nyere udgave? Så er du ligesom alle andre blevet mindet om det faktum, at den brugte bil jo desværre langt fra har samme værdi, som da du købte den. Så hvordan skiller du dig nemmest af med din brugte bil til den højeste pris? Og kan du gøre noget for at hæve værdien? Vi har lavet en guide, som giver dig en række gode råd.

Først og fremmest skal du afgøre, om du selv vil forsøge at sælge din brugte bil i det man kalder en privat handel, eller du hellere vil sælge den til en forhandler. Måske i bytte for en nyere bil samme sted.

Fordelen ved at sælge til en forhandler er, at du slipper for at bøvle med at tage billeder, sætte den til salg på fx bilbasen, kommunikere med interesserede købere og møde dem til prøveture og måske skulle prutte om prisen, som måske så alligevel ikke ender med en handel.

Alt det slipper du for ved at sælge den til en forhandler. Til gengæld skal forhandleren klargøre bilen, gå den igennem og måske lave en brugtvognsattest, udbedre stenslag osv. og så sætte den til salg igen – og samtidig vel og mærke yde garanti og reklamationsret på bilen. Forhandleren skal også indregne en buffer til evt. nedslag i pris osv. Så alt i alt vil forhandleren tilbyde mindre for bilen, end du formentlig kan sælge den til privat.

VIDEO: Se Bilguidens video om, hvordan du får mest for din brugte bil

Samlet byttehandel giver bedre pris

Hvis du vælger den nemme løsning og sælger til en forhandler, så vær opmærksom på, at du får mest for din brugte bil, hvis du også køber en ny eller anden brugt bil samme sted. Og du får typisk også en bedre pris, hvis du også vælger at finansiere den nye bil gennem forhandleren.

For at træffe det bedste økonomiske valg for dig, så skal du huske at se på det samlede regnestykke. Få regnet ud, hvad din nye bil koster dig om måneden at eje inkl. finansiering og efter du har givet din gamle bil i bytte. Og sammenlign så det beløb med, hvad du selv vil kunne få for din gamle bil i privat handel, hvad du kan finde en ny bil til, og hvad den vil koste dig at finansiere med et billån i din egen bank. Husk at medregne alle omkostningerne ved en finansiering – det man også kalder ÅOP.

Hvis du vælger at sælge den privat, så skal du være opmærksom på ikke at forvente den pris, som den vil stå til salg til hos en forhandler – netop fordi du jo i en privat handel sælger som beset, og du som privat sælger ikke kan tilbyde hverken garanti eller mulighed for en finansieringsaftale. Du kan dog gøre noget af det, som forhandleren også tilbyder som fx at tilkøbe en professionel rengøring af bilen eller få lavet en brugtvognsattest hos FDM. Det vil øge værdien af din bil, men husk at det jo også koster dig penge, som du skal trække fra den pris, du ender med at få bilen solgt til.

En udfyldt servicebog betyder meget. Det giver en klar indikation over for os, om kunden har passet på sin bil eller bare været ligeglad.

- Poul Jørgensen, Salgskonsulent, Bilernes Hus

Få et gratis pristjek på nettet

Flere forhandlere og salgsportaler tilbyder et gratis online pristjek, og det er en god måde at få en indikation af din bils værdi. Du udfylder de væsentligste informationer om bilen, og så får du en pris baseret på en computerberegning af de nuværende salgspriser på lignende biler.

Er der væsentlige mangler ved din bil, kan det selvfølgelig trække prisen ned. Modsat kan ekstraudstyr godt gøre din bil særligt attraktiv og trække prisen op.

Man skal dog gøre sig meget klart, at prisvurderingen er computergenereret. Og hvis den har forholdsvis få handler med samme type bil at regne ud fra. Eller at markedet er på vej op eller ned, ja så kan prisen desværre være misvisende.

Pristjek Illustration

Ny bil? Tjek bytteprisen

Med vores Pristjek kan du nemt og hurtigt få oplyst prisen på din nuværende bil. Det er helt gratis og uforpligtende, og giver dig et godt afsæt til at finde din næste bil.

Se hvad din bil er værd

Leveret af Indicata

Markedsanalyse: Derfor får du en lav prisvurdering af din bil

2021 og 2022 var ekstraordinære på rigtig mange punkter. Corona-epidemi og produktionsnedlukninger pga. mangel på semiconducters til bilernes elektronik gjorde, at udbuddet af nye biler slet ikke kunne følge med efterspørgslen. Det betød også at prisen på både nye og brugte biler steg markant.

Samtidig var og er bilbranchen stadig i en overgangsfase fra at producere fossilbiler til elbiler.

I 2023 og ind i 2024 er billedet vendt fuldstændig på hovedet. Efterspørgslen efter især elbiler stiger fortsat, men mærkerne har også fået godt gang i produktionen igen, så lagrene af nye biler er voksende. Samtidig har den stigende produktion gjort omkostningerne til at producere bilerne mindre, og derfor oplever vi nu prisnedsættelser – også som en reaktion på stigende renter og inflation, hvor kundernes købekraft er blevet forringet. Bilmarkedet er ved at normalisere sig og prisniveauet er er for mange mærker landet på niveauet før corona-epidemien mens nogle mærker som fx Tesla også har udnyttet markedet til at positionere sig i en billigere prisklasse end tidligere.

Priserne på nye biler forplanter sig lynhurtigt over i markedet på brugte biler. Derfor oplever vi også prisnedsættelser på brugte biler. Samtidig er langt de fleste brugte biler til salg herhjemme stadig med en benzin og dieselmotor. Og når efterspørgslen på fossilbiler er faldende og sværere for forhandlerne at komme af med – ja så skal priserne jo ned. Fedt for dem som vil købe – knap så fedt for dem, som vil sælge.

Netop denne prisregulering og markedsomstilling har prisrobotterne altså også lidt svært ved at manøvrere i. Derfor skal du tage prisbudene på din brugte bil med forbehold og vente med at få for høje forhåbninger, til du har ladet en salgskonsulent se på bilen og fået en konkret vurdering.

Nogle forhandlere læner sig meget op ad prisrobotterne, fordi det ikke er en bil for dem at sælge videre og derfor blot vil bortauktionere bilen til en anden forhandler. Andre kan måske netop have en køber til din brugte bil og er derfor villig til at byde lidt mere.

Se flere nyheder i vores Bilmagasin