Bilerneshus Skoda Hjul

Hvilke biltyper findes der?

SUV, MPV eller hatchback? Du er sikkert stødt på betegnelserne i din søgen efter ny bil. Her får du et overblik over de forskellige biltyper, der findes og hvem de henvender sig til.

Hansolavsandal
Hans Sandal
·
Her er en lille guide til (nogle af) de mange forskellige biltyper, der er på markedet. Her kan du forberede dig eller søge inspiration og viden inden et evt. bilkøb.

Når du står og skal købe bil er både hjemmesider og sælgere fyldt med ord, forkortelser og udtryk, der ikke nødvendigvis er en naturlig del af vores andres hverdag. Derfor har vi her en lille "bil-ordbog" til dig i forhold til de forskellige biltyper.

De mange typer

Vi har tidligere skrevet en lille guide, hvis du er i tvivl om, hvilken bil der er bedst til dig og dine behov.

Denne gang ser vi ikke så meget på, hvilke behov de forskellige biltyper stiller, men mere på hvilken biltyper, der findes og hvad de forskellige navne dækker over.

Hvad er en cabriolet?

Det er en bil til fire personer, hvor taget kan åbnes. Bilen kan skifte (convert) fra lukket til åben bil.

Cabrioleter fås med både hårde eller bløde toppe. Toppen foldes ned i et rum bag ved, hvilket tager noget af bagagerumspladsen. Men det er en pris, der er værd at betale for glæden ved vind i håret på skønne sommerdage.

Hvad er en Coupé?

Med en coupé får du en sporty, lækker og fræk lille bil. Coupé kommer af franske og betyder afskåret og en coupé er netop en bil med en skrående/afskåret taglinje.

Coupéen har to døre og en stor bagklap. Som oftest er der kun plads til to, men coupéen fås også med bagsæde. Oftest er der, på grund af den skrående taglinje, kun plads til børn på bagsædet.

En coupé er til dig, der ønsker en sportsvogn. Til dig der elsker at køre bil alene eller med blot en udkåren. Og til dig, der pakker let og hverken skal have passagerer eller deres bagage med.

Hvad er en crossover?

En crossover er en blanding mellem en SUV (læs mere længere ned) og en minibil. En Volvo XC40 og en Renault Captur er eksempler på crossover biler.

Crossover er en bil med en god frihøjde og høj siddeposition som i SUVen, men det er mere en personbil end en SUV. Der er ikke helt så god plads i en crossover som i en SUV og crossoveren har heller ikke samme kraft og trækkeevner som SUVen.

En crossover har ikke firehjulstræk og gør sig ikke godt på andet end alm. veje. Men de færreste af os drejer fra bilkøen og tager en tur ud over markerne og crossoveren giver dig højt udsyn, kørekomfort og godt med plads og er som oftest billigere end SUVen.

Hvad er en hatchback?

En hatchback er en bil med en stor bagklap, der går fra taget og ned. Ordet stammer fra England og bilen er egentlig en blanding medlem en sedan og en stationcar (læs mere længere nede).

Den skrå bagklap giver en mere strømlinet design og dermed større kørekomfort. Samtidig kan du lægge bagsæderne ned og dermed udvide bagagerumspladsen betragteligt.

Det er en meget populær biltype og på vores hjemmesiden finder du dem både under ”Lille familiebil” og ”Stor familiebil”.

Hvad er en minibus?

En minibus er en lille bus du må køre med alm. kørekort. Der er typisk mindst otte sæder og skydedøre, hvilket gør ind og udstigning let og ligetil.

Vi har sjældent minibusser på brugtvognmarkedet, så er du på jagt efter sådan en, skal du over til nyvogn. Fx en Caravelle eller Multivan fra Volkswagen. 

Hvad er en MPV?

MPV står for ”multi purpos vehicle”. En MPV er netop en bil med mange muligheder i forhold til indretning.

En MPV er en mellemting mellem en stationcar (læs mere længere nede) og en minibus og du få fem til syv sæder, så der er plads til hele storfamilien.

Af nyere brugte MPVer har vi ofte Touran fra Volkswagen og på nyvognssiden har Nissan en ren elbils-MPV, nemlig e-NV200 Evalia. 

Hvad er en roadster?

Stammer fra det engelske ord for vej ”road” og er en smart, lille, sportslig, topersoners bil med at tag, der kan køres/foldes væk ligesom på en cabriolet.

Vi har ingen brugte roadster lige nu og ingen af nyvognsmærkerne her i huset har roadster på bilprogrammet.

Er du på jagt efter en lækker roadster kan du tage en nærmere kig på fx en Mazda MX-5 og en BMW Z4.

Hvad er en sedan?

En sedan er den traditionelle bilform, hvor bagagerummet er adskilt fra selve kabinen. En sedan er ikke så rummelig som en stationcar, men til gengæld er der en mere glidende kørekomfort, idet en sedan ikke er så kantet bagtil.

Ordet ”sedan” er franske og betød oprindeligt ”en lukket bærestol for flere personer”. Stolen er navngivet efter den franske by Sedan, hvor den formodes at have sin oprindelse fra. 

Hvad er en shooting brake?

En shooting brake er en stationcar (læs mere her under) med coupé-træk. Det vil sige taglinjen skråner bagtil og efterlader ikke så meget plads i bagagerummet som ved traditionelle stationcars.

Navnet ”Shooting brake” stammer fra England og var oprindeligt en hestevogn, hvor der var plads til jagtselskaber og deres udstyr samt bytte på hjemturen.

Hvad er en stationcar?

Ordet stammer fra England, hvor det traditionelt set var en vogn, der blev brugt til at hente gæster og deres bagage på banegården og køre dem til hotellet.

I dag dækker stationcar over en bil med god plads til både passagerer og bagage. En stationcar er lidt firkantet i udseende, idet taget fortsætter lige ud til bagenden, hvor det møder en mere eller mindre lodret bagklap.

Formen på bilen giver en del vindmodstand, hvilket påvirker kørekomforten negativt. Her på hjemmesiden finder du vores stationcars under ”Stor familiebil”, idet stationcar netop er meget populære blandt danske børnefamilier.

Hvad er en SUV?

SUV står for ” sport utility vehicle” og traditionelt set var en SUV en terrængående og høj stationcar lignende bil, men med et kraftigere og mere robust karosseri end en stationcar.

I dag bruges SUV om mere eller mindre terrængående personbiler med en god frihøjde. Hvad der i dag betegnes som en corssover og en SUV er meget flydende og afgøres af de enkelte fabrikanter.

På mange SUVer er der mulighed for firehjulstræk. Den store firhøjde gør, at man stiger ind i bilen og ikke ned i bilen som er tilfældet ved de fleste andre biltyper.