KIA EV9 Concept007

Kia viser billeder af konceptbilen EV9

Kia viser for første gang billeder af koncept- og elbilen EV9, som ifølge bilmærket allerede kommer i 2023. Det er uvist, hvor meget den endelige udgave kommer til at ligne konceptet.

Hansolavsandal
Hans Sandal
·

Concept EV9 viser Kias fortolkning af SUV-udformningen til den bæredygtige æra inden for mobilitet, som mærket selv udtrykker det ved præsentationen af den nye konceptbil.

- Kia Concept EV9 er endnu en vigtig milepæl for os på den fantastiske rejse, som det nye Kia mærke har været på indtil nu. Med Concept EV9 viser vi, hvordan nutidens SUV kan udvikle sig til at spille en afgørende rolle i den bæredygtige mobilitets æra. Grundlaget for Concept EV9 er et banebrydende udvendigt design, en moderne og innovativ teknologibaseret kabine samt en avanceret komplet eldrevet drivlinje. Og det er de kerneprincipper, der vil danne grundlag for vores fremtidige SUV-modeller, fortalte Karim Habib, som er Senior Vice President og leder af Kia Global Design Center.

En produktionsversion af Concept EV9 er nu bekræftet til Europa i 2023, og den vil bygge videre på den succes, som den roste EV6-crossover har opnået siden lanceringen sidste år.

KIA EV9 Concept016

Designkonceptet i Kia EV9 er meget futuristisk og vil formentlig ende en smule mere afdæmpet end det ses på konceptbillederne. Foto: Kia

Bold for Nature design

Concept EV9 er udviklet på Kias avancerede E-GMP-platform (Electric Global Modular Platform) og er en højteknologisk bil til mange forskellige livsstile, som drives af en komplet elektrisk nul-emissions-drivlinje.

Den er udviklet på baggrund af Opposites United, som er Kias abstrakte designfilosofi. Med inspiration fra ”Bold for Nature”-designelementet i Opposites United er Concept EV9 et udtryk for en eventyrlysten, åben og fritidsorienteret form med et robust og kantet look. Set udefra giver disse proportioner indtryk af en SUV med tre sæderækker og en bil, som er særdeles kompetent, praktisk og klar til en aktiv livsstil.

Disse proportioner giver – i kombination med en længde på 4.930 mm, en bredde på 2.055 mm, en højde på 1.790 mm og en akselafstand på 3.100 mm – Concept EV9 en æstetisk sjælden, men visuelt imponerende kvadratisk fremtoning på vejen.

Det nye Digital Tiger Face nyder godt af den kendsgerning, at komplet eldrevne biler ikke har brug for den traditionelle kølergrill, som er nødvendig på biler med forbrændingsmotor. Det betyder, at Concept EV9 har en fuldlakeret front, som tydeligt afspejler de bæredygtige værdier.

KIA EV9 Concept008

Kia EV9 bliver en fuldvoksen SUV på knap 5 meter. Foto: Kia

Mindre luftmodstand

De nye muligheder med en nytænkning af kølergrillen og Digital Tiger Face har resulteret i et nyt design af luftindtagene, som reducerer frontens vægt og giver en markant bedre aerodynamik.

Motorhjelmens område til ventilationskanalen anvendes som solcellepanel, der bidrager til at genindvinde noget af den strøm, som Concept EV9 bruger. Det giver ejerne en alternativ energikilde, når de ikke er i nærheden af en ladestation.

Desuden forbedres aerodynamikken af de indklappelige tagrælinger, der klappes indad mod taget på Concept EV9, når de ikke er i brug, så luften strømmer mere jævnt over bilen. Når det er nødvendigt, kan tagrælingerne klappes ud med et tryk på en knap, hvilket yderligere understreger Concept EV9’s praktiske natur. Et kameraovervågningssystem af næste generation erstatter de konventionelle sidespejle og forbedrer aerodynamikken yderligere, og samtidig øger det førerens opmærksomhed.

KIA EV9 Concept001

Den elektriske motor giver mulighed for en heldækkende front uden kølergrill. Foto: Kia

Kabine bygget på genbrugsmaterialer

Indvendigt i den komplet eldrevne SUV hersker der et designudtryk, som omfatter kvaliteterne ved naturen, i form af en førsteklasses lounge. Et interaktivt 27” ultra-wide-display forbinder Concept EV9 og den virkelige verden med det virtuelle univers, og det udgør samtidig kontrolcentret for alle førerens og passagerernes behov inklusive medier, temperaturregulering og komfortfunktioner.

Genbrugte fiskenet er anvendt til bilens bundbeklædning, og sædeindtrækket er fremstillet af genbrugte plastikflasker og genbrugte uldfibre. Desuden er der i hele kabinen anvendt vegansk læder, som er langt mere etisk korrekt og bæredygtigt end konventionelt læder fra dyr. Kia har planer om gradvist at reducere brugen af læder fra dyr i alle mærkets biler.

Interiøret i Concept EV9 går nye veje i takt med køreoplevelsen. Derfor har den komplet eldrevne SUV tre stemninger i kabinen, som imødekommer forskellige køresituationer og krav.

Active Mode er aktiveret, når Concept EV9 er i bevægelse, så både fører og passagerer får en optimal køreoplevelse i den komplet eldrevne SUV. De to andre indstillinger kan anvendes, når Concept EV9 ikke kører.

Pause Mode ændrer kabinen, så den mere minder om en førsteklasses lounge, hvor personerne i bilen kan interagere direkte, mens de nyder solens stråler gennem det store panoramatag. I denne indstilling kan sæderne dreje, så personerne på første og tredje sæderække sidder ansigt til ansigt. Sæderne i anden sæderække kan klappes sammen til et bord, så det førsteklasses loungeområde fuldendes.

Enjoy Mode er den anden indstilling til den stationære bil, og her åbnes kabinen til et pauserum ved at vende rundt på konfigurationen af de tre sæderækker. I denne indstilling åbnes bagklappen, så alle personer i bilen kan nyde naturen udenfor, mens de stadig sidder komfortabelt i den komplet eldrevne SUV.

KIA EV9 Concept014

Sæderne i EV9 kan vendes, så bilen i stilstand kan bruges som en lounge. Foto: Kia

Se flere nyheder i vores Bilmagasin