Bilguiden Sammenligning

VIDEOTEST: Sammenligning af tre stationcars

Bilguiden har kigget nærmere på tre populære familiebiler og stationcars. Ford Focus, Kia Ceed og Renault Megane.

Hansolavsandal
Hans Sandal
·

 

Med mindre du er meget loyal mod det samme bilmærke hver gang, så kender du helt sikkert til udfordringen med at beslutte hvilken ny bil, du skal vælge. I denne artikel og video ser vi nærmere på tre af de mere populære stationcars herhjemme.

I denne sammenligning kårer vi ikke en vinder. Vi kommer omkring fordele og ulemper inden for en række områder, og så er det op til dig selv at kåre din vinder efter en prøvetur. Men måske kan denne sammenligning allerede sortere en eller to af bilerne fra.

OBS. Priser og udstyrsniveauer i denne sammenligning er med udgangspunkt i de gældende specifikationer d. 1. marts 2021. Siden har Kia sænket prisen på Kia Ceed. Den nye pris fremgår af denne artikel men ikke videoen.

Tre stationscars - to motorvarianter

Vi sammenligner her en Ford Focus Titanium med en 1.0 liters EcoBoost 155 hk benzinmotor med mild hybrid (MHEV) teknologi. Mild hybrid-versionen betyder, at der ligger en mindre 48-volt batteri ekstra i biken som lades op ved bremsning og modsat giver motoren et boost ved igangsætning og acceleration. Det sænker brændstofforbruget med 10-15 procent  i forhold til den rene benzinudgave. Denne udgave koster 286.370 kr.

Kia Ceed SW PHEV er en plug-in hybrid med en 1.6 liters benzinmotor og en elmotor med et 9,8 kWh batteri som giver kombineret 141 hk. Samtidig kan den køre ca. 50 km på ren el. Ceed er i denne sammenligning med udstyrsniveauet Prestige til en pris på bare 259.900 kr. Testens billigste og bedst udstyrede. 

Renault Megane er også en plug-in hybrid med en 160 hk E-TECH motor, der består af en benzinmotor og hele to elmotorer. Den ene kobler ind ved opstart mens den anden tager over senere. Det giver en helt ny og patenteret motor- og gearteknologi, hvor overgangene føles meget glidende. I denne sammenligning er det Intens-udgaven som koster 276.900 kr.

Der er altså en prisforskel på 16.000 kr. fra den billigste til den dyreste. Her er det i øvrigt værd at bemærke, at Kia har en klar førertrøje mht. garanti, hvor Kia tilbyder hele 7 år eller op til 150.000 km. De andre har kun 2 års garanti.

Det er en smagssag, hvilket design på de tre biler man er mest til. Megane er den runde dreng i klassen mens Focus og Ceed har mere kant. Foto: bilguiden

Vurdering på en række punkter

I sammenligningen af bilerne kigger vi udover prisen på:

  • Motorstørrelse / acceleration
  • Brændstoføkonomi
  • Køreegenskaber
  • Design / interiør
  • Udstyrsniveau
  • Sikkerhedsudstyr
  • Ekstraudstyr / tilkøb
  • Størrelse / plads
  • Anhængervægt

Bilmodel

Ford Focus MHEV
1.0 Ecoboost 155hk
Ca. 19 km/l
Aut. gear: 1.0 125hk / 282.690

Kia Ceed PHEV
1.6 GDI 141hk med automatgear
Ca. 36-37 km/l
El rækkevidde: 50-57

Renault Megane PHEV
E-TECH 160hk med automatgear
Ca. 36-37 km/l
El rækkevidde: 50-65

0-100 km/t

9,5

10,8

9,8

Udstyrsniveau

Titanium

Prestige

Intens

Pris

286.370

259.900

276.900

Lanceret

Primo 2019 (ny MHEV-motor 2020)

Medio 2018 / PHEV 2020

Ultimo 2020 som facelift og PHEV

Motor og køreegenskaber

Forskellen på svageste og kraftigste motor svinger ca 20 hk. Med hestene følger også bedre acceleration, men i praksis føles bilerne meget ens at køre i. Køreegenskaberne er også meget ens på de tre biler og derfor skal du med en prøvetur selv gøre op, om du er til en mere kontant kørestil i Focus eller en mere blød kørestil i Megane og Ceed.

Ceed og Megane har kva deres plug-in hybridmotor automatgear som standard. I begge biler glider det utroligt godt og især Meganes patenterede gearkasse med hele to elmotorer giver et meget glidende gearskift. Focus kan fås med automatgear, men så går du på kompromis med hestekræfter og acceleration, da den kun fås med 125 hk. Det betyder, at accelerationen falder til 11,4 sek. fra 0-100. Altså bliver Focus langsommere samtidig med, at brændstofforbruget stiger, fordi den med automatgear ikke fås som mild hybrid. 

Udstyrsniveau

  Ford Focus

Kia Ceed

Renault Megane

Udstyr

16” alufælge
Tågelygter
Fartpilot
Parkeringssensor for og bag
Varme i forsæder
Varme i forrude
Klimaanlæg
8” touchskærm (DAB/Apple)
Elektronisk p-bremse
Armlæn
Håndfri nøgle
Elfoldbare sidespejle
Aut. nedbl. bakspejl
Regnsensor
TagrælingFord Pass Connect modem
LED-baglygter og kørelys
Bakkamera

16” alufælge
Tågelygter
Fartpilot
Parkeringssensor bag
Varme i forsæder
Varme i rat
Klimaanlæg
8” touchskærm (DAB/Apple)
Elektronisk p-bremse
Armlæn
Håndfri nøgle
Elfoldbare sidespejle
Aut. nedbl. bakspejl
Regnsensor
Tagræling
Let tonede ruder
Kia UVO-app på vej
Fuld LED-lygter
Bakkamera
Adaptiv fartpilot

16” alufælge
Tågelygter
Fartpilot
Parkeringssensor for og bag
Varme i forsæder
Varme i rat
Klimaanlæg
7” touchskærm (DAB/Apple)
Elektronisk p-bremse
Armlæn
Håndfri nøgle
Elfoldbare sidespejle
Aut. nedbl. bakspejl
Regnsensor
Tagræling
Tonede ruder
Renault App
Fuld LED-lygter
10” Digital førerskærm

Sikkerhedsudstyr og ekstraudstyr

Alle tre modeller har automatisk nødbremse med fodgængerregistrering og en form for vejbaneassistent. Der er dog lidt forskel på, om bilen også retter sig op automatisk. Det gør den i Focus og Ceed, mens det er ekstraudstyr ved Megane. Til gengæld har Megane og Ceed træthedsregistrering og Megane har også afstandskontrol.

Skal du matche Ceed’ens udstyr skal du i Megane tilkøbe en førerassistentpakke til 9900 kr., hvor du får adaptiv fartpilot, men derudover også BLIS-system som advarer dig ved trafik i blinde vinkler, håndfri parkering, automatisk nødopkald og vejbaneassistent, som retter bilen op automatisk.

Ved Focus skal du tilkøbe to pakker for at matche Ceed. En pakke med Fuld LED-forlygter til 6680 kr. og en Teknologipakke til 5395 kr. der indeholder adaptiv fartpilot, førerovervågning, trafikskiltegenkendelse og automatisk op- og nedblænding. 


Ved pladsen skiller Focus sig ud og imponerer med noget mere rummelighed end de andre to. Til gengæld er den også dyrere og lidt mindre udstyret. Foto: bilguiden

Størrelse, plads og anhængertræk

Focus bagagerum kan klare hele 608 liter. Det er over 150 liter mere end Megane og Ceed. Megane klarer 447 liter, mens Ceed på papiret klarer 437. Men Ceeds bagagerum føles større end Meganes, og samtidig har Ceed et ekstra rum i bunden med plads til en del ekstra liter. Det har Megane også, men det er ikke nær så brugbart.

Pladsen på bagsæderne klarer Focus også bedst. Her har en person på 186 cm som jeg 4-5 cm luft foran knæene. Ved Megane går knæene mod forsædet (dog ikke meget), og i Ceed er luften til forsædet under 1 cm. 

 

Ford Focus

Kia Ceed

Renault Megane

Bagagerum / plads liter

608 / 1653

437 / 1506

447 / 1408

Størrelse LxBxH

4668 x 1979 x 1494

4605 x 1800 x 1465

4625 x 1870/2058 x 1446

Anhængervægt

1000 kg.
125 hk aut.: 1300 kg.

1300 kg.

750 kg.

Opsummering

Det er tæt løb mellem tre flotte og godt byggede stationcars. En prøvetur bør afgøre det endelige valg, men måske kan du med denne sammenligning allerede sortere en fra?

Focus har mest plads men er også dyrest (også med tilkøbt ekstraudstyr for at nå de andres udstyrsniveau). Kia er billigst, har suverænt længst garanti og er bedst udstyret. Megane har mest power, selvom Focus føles en anelse mere sporty at køre i. Og så har Megane størst potentiale til at nå den bedste brændstoføkonomi, hvis man husker at lade den op. Samtidig har den et lækkert digitalt cockpit.