Bilguiden Sammenligning Crossover Forfra

VIDEOTEST: Sammenligning af fire crossovers

Bilguiden sammenligner fire af de mere populære crossovers herhjemme. Kia Stonic, Ford Puma, Renault Captur og Nissan Juke.

Hansolavsandal
Hans Sandal
·

 

SUV'er er populære i Danmark som aldrig før. Men for nogle kan de også blive for store. Så er du på udkig efter en højere bil i Fiesta/Clio-klassen, så kan du med fordel kigge mod B-SUV segmentet - også kaldet crossovers. Her ser vi nærmere på fire af de mere populære herhjemme. Nemlig Ford Puma, Nissan Juke, Kia Stonic og Renault Captur. 

Vi sammenligner selvfølgelig de fire modeller i det samme mellemste udstyrsniveau. Den billigste er Kia Stonic (Upgrade) med en pris på ca. 220.000 kr. Nissan Juke (N-Connecta) koster ligeledes 220.000 kr. Herefter følger Renault Captur (Intens) til 231.000 kr. og Ford Puma (Titanium) til 241.000 kr.  

Som Crossover er de alle en krydsning mellem deres lavere lillebror og mere rummelige storebror. De er altså en smule højere end deres lavere lillebrødre Renault Clio, Kia Rio, Ford Fiesta og Nissan Micra, men samtidig mindre end storebror, Renault Kadjar/Arkana, Kia Niro/Sportage, Nissan Qashqai og Ford Kuga. 

De fire crossovers har nogenlunde samme størrelse, men alligevel er der forskel på bagsæde- og bagagerumsplads. Foto: bilguiden

Captur med motormæssig fordel

Den her sammenligning er lidt svær, når det angår Captur, for den også fås som plug-in hybrid. Som almindelig benzinbil lægger Captur sig prismæssigt i midten af feltet med en pris på knap 231.000 kr. Men det er med 95hk den mindste og klart svageste motor i feltet. Den bliver derfor hurtigt uinteressant i forhold til plug-in hybrid motoren på 160 hk som tilmed har automatgear og bedre brændstoføkonomi.

Du kan vælge Captur som plug-in hybrid i det lavere udstyrsniveau Zen til 239.990 kr. Men skal du sammenligne retmæssigt med det mellemste udstyrsniveau i de andre, så ender du i knap 262.000 for Captur plug-in hybrid, og det bliver dermed også den dyreste - dog ikke langt over en Puma med automatgear.

Prisførertrøjen indtages altså af Kia Stonic som også har en anden førertrøje – den kommer nemlig med 7 års fabriksgaranti mod Nissans 3 år og Renault og Fords 2 år.


Interiøret i de fire crossovers er smag og behag. Mest hård plastik i Stonic og mere læder i Captur og Juke. Foto: bilguiden 

Hvor langt kører de på literen?

Når du skal vælge motor har du ved Kia Stonic og Nissan Juke kun den ene motor at vælge imellem. Renault Captur giver mest mening med en 160 hk plug-in hybrid motor. Ford Puma slår dog dem alle på acceleration. Og du kan faktisk få den endnu kvikkere med 155hk - dog ikke med automatgear.

Motorstørrelse og type afgør selvfølgelig også brændstofforbruget. Captur som plug-in hybrid vinder, hvis du vel og mærke får den ladet op og ikke skal køre regelsmæssigt lange ture på motorvej, hvor batteriet hurtigt bliver opbrugt og samtidig gør bilen tungere. I gennemsnit kører de alle ca. 17 km/l (hvis Capturs batteri er opbrugt). 

Kørestil og designbriller

Ingen af bilerne kører dårligt. Det er små marginaler og ikke mindst egne præferencer skal afgøre slaget her. Puma er den kvikke med de mest sporty køregenskaber. Juke og Stonic er motormæssigt jævne. I praksis yder de dog hæderligt til en helt normal bilist uden racertrang. Captur med den lille benzinmotor er langsom i optrækket, men en helt anden fornøjelse som plug-in hybrid og et glidende automatgear. 

Er du samtidig til det runde eller mere firkantede design. Jukes design og interiør skiller sig ud. I Stonic kan man skille sig ud og vælge anden lakfarve på tag, sidespejle og bagspoiler. Det samme kan man med taget på Captur. 

Stonics interiør er mest plastik, mens Captur leverer langt mere læder og blødhed i kabinen med Puma og Juke lige i hælene. Alle modeller har flotte touchskærme. 


Både Stonic og Captur har flere udvendige designmuligheder med andre farver på tag, sidespejle og skørter. Foto: bilguiden

Udstyrsniveau og sikkerhed

Alle fire byder i deres sammenlignelige udstyrsversioner på meget af det sammee udstyr. Se i bunden af artiklen de præcise udstyrsforskelle mellem de fire modeller.

Nogle har bakkamera, andre har varme i forruden. Vælger du Stonic med automatgear får du adaptiv fartpilot med. Det er ekstraudstyr i alle de andre. Modsat får du ikke en app eller nødopkald til Stonic, med mindre du tilkøber navigation og det kan du kun til den dyrere GT-Line udgave.

Alle fire modeller har automatisk nødbremse med fodgængerregistrering og en form for vejbaneassistent. Alle på nær Juke retter dig automatisk op, hvis du er på vej ud over vejstriberne uden at blinke. Juke advarer kun med lyd, mens automatisk opretning er tilkøb. Juke og Captur har også skiltegenkendelse, mens Stonic altså må undvære nødopkald.

Hvad koster ekstraudstyret?

Der kan være små ting som nogle vægter højt, som for eksempel varme i rattet eller forruden. Det er en smagssag og er ikke altid standardudstyr. I bilguiden går vi meget op i Fuld LED-lygter, sikkerhedsudstyr og adaptiv fartpilot.  

For at få det skal du i Puma have to pakker til i alt 22.000. Så får du også hele pakken med automatisk parkering, blindvinkelalarm, adaptiv fartpilot, fuld led lygter, digital instrumentering og bakkamera. I øvrigt er Puma den eneste, hvor du kan tilkøbe elektrisk bagklap til ca. 6000 kr. og så medfølger også nøglefri betjening.

Vælger du Stonic med automatgear får du den adaptive fartpilot og skal kun give 6000 kr. ekstra for LED-forlygter. 

I Captur skal du tilkøbe en førerassistentpakke til 9900 kr. (6900 kr. til 95hk), hvor du får adaptiv fartpilot men derudover også blindvinkelalarm.

Ved Juke med automatgear kan du tilkøbe en Teknikpakke til 13.600 kr. Her får du den adaptive fartpilot men også udstyr som vejbaneassistent, parkeringssensor foran, blindvinkelalarm, træthedsregistrering, Around view monitor og advarsel ved krydsende trafik. Så rigtig fornuftig sikkerhedspakke til prisen.


Captur indtager både første og sidstepladsen på bagagerumsplads. Mest som ren benzinudgave med 536 liter, mens den som plug-in hybrid må nøjes med 309 liter. Foto: bilguiden

Hvem tilbyder mest for pengene? 

Med tilkøb af LED-lygter forbliver Stonic den billigste af de fire. Men du får dog ikke mulighed for varme i forruden, og vil du have nøglefri betjening og app med nødopkald er du tvunget op i den noget dyrere GT-line-udgave. Og så ender prisen faktisk i omegnen af 270.000 kr.

Nissan Juke ender med automatgear og inklusiv teknikpakken med adaptiv fartpilot og mere sikkerhedsudstyr på ca. 254.000 kr. Det eneste du her må undvære er varme i rattet, der ikke er en mulighed.

Puma med den prisvindende 125 hk benzinmotor med automatgear og de to ekstraudstyrspakker ender i godt 280.000 kr. og bliver dermed sammenligningens dyreste, men det er også den med de bedste køreegenskaber.

Renault Captur står rigtig stærkt i feltet med sin plug-in hybrid motor og tilkøbspakken med den adaptive fartpilot som ender i samlet ca. 272.000 kr.

Hvad kan de rumme og trække?

Pumas bagagerum kan klare 402 liter og hele 456 liter med den ekstra megabox i bunden. Juke klarer også hele 422 liter. Captur kan rumme imponerende 536 liter i benzinudgaven, men som PHEV klarer den kun 309 liter, da den mister plad si bunen til elektronik og batteri. Til gengæld kan bagsæderne køres frem og give mere plads efter behov. Stonic er den mindste men klarer acceptable 352 liter.

Ingen af dem indbyder til den store barnevogn men kan fint klare rejsekufferter og Puma sågar golfkøllerne. 

Stonic klarer 900 kg på krogen. Puma klarer 1100 kg. Juke fører med 1250 kg efterfulgt af Captur i den rene benzinudgave med 1200 kg. Vælger du plug-in hybrid så er grænsen trods de 160hk dog i bund med 750 kg.

I videoen her i artiklen kan du også se, hvordan de fire modeller klarer pladsen på bagsædet.


Alle fire crossovers kan rumme to voksne på bagsædet. En evt. tredje person i midten bliver meget klemt i alle biler. Foto: bilguiden

Her er overblikket over de fire modeller:

Bilmodel

Ford Puma
1.0 mild hybrid 125hk
Med aut.: 258.510 kr.

Kia Stonic
1.0 mild hybrid 120 hk
Med aut. 232.400 kr.

Renault Captur
1,0 TCe 95hk
E-TECH PHEV aut. 160hk:
Intens 261.990 / Zen 239.990

Nissan Juke
1,0 DIG-T 114 hk
Med aut.: 239.990 kr.

0-100 km/t i sek.

9,8 / 210 nm

10,4 / 172 nm

14 / 160 (PHEV: 10,1/255nm)

10,7 / 200 nm

Udstyrsniveau

Titanium

Upgrade

Intens

N-Connecta

Pris

241.200

219.425

230.990

219.990 kr.

Lanceret

2020

2021 (facelift)

2020

2020

Udstyr

17” alufælge
LED-kørelys (aut. op/ned.)
Tågelygter
Fartpilot
Parkeringssensor bag
El-foldbare sidespejle
Varme i rat, forsæder, forrude
Klimaanlæg
8” touchskærm (DAB/Apple)
Armlæn
Aut. nedbl. bakspejl
Regnsensor
Ford Pass Connect

16” alufælge
LED-kørelys
Tågelygter
Fartpilot
Parkeringssensor bag
El-foldbare sidespejle
Varme i rat og forsæder
Klimaanlæg
8” touchskærm (DAB/Apple)
Armlæn
Aut. nedbl. bakspejl
Regnsensor
Bakkamera
Adaptiv fartpilot v. DCT

18” alufælge
Fuld LED-lygter aut. op
Fartpilot
Parkeringssensor for + bag
El-foldbare sidespejle
Varme i forsæder og rat
Klimaanlæg
7” touchskærm (DAB/Apple)
Armlæn
Håndfri nøgle
Aut. nedbl. bakspejl
Regnsensor
Bakkamera
Trådløs opladning
Renault App

17” stålfælge
Fuld LED-forlygter aut. op
Tågelygter
Fartpilot
Parkeringssensor bag
El-foldbare sidespejle
Varme i forsæder, forrude
Klimaanlæg
8” touchskærm (DAB/Apple)
Armlæn
Håndfri nøgle
Aut. nedbl. bakspejl
Regnsensor
Bakkamera
Nissan Connect

Træk

1100

900

1200 / PHEV 750

1250

Sikkerhed

Aut. nødbremse
Vejbaneassistent med opretning
Nødopkald

Aut. nødbremse
Vejbaneassistent med opretning

Aut. nødbremse
Vejbaneassistent med opretning
Skiltegenkendelse
Afstandskontrol
Nødopkald

Aut. nødbremse
Vejbaneassistent
Skiltegenkendelse
Nødopkald

Bemærkninger

Førerassistentpakke 11.450 kr.
Blindvinkelalarm
Adaptiv fartpilot
Bakkamera
Parkeringssensor for
Semiaut. parkeringssystem

Teknologipakke 10.660 kr.
Fuld LED
Digital instrumentering
El-bagklap og nøglefri 6300 kr.

LED-forlygter 6.000 kr.
Navigation med UVO app og nødopkald 10.000 kr. (kun til dyrere GT-line)

Førerassistentpakke 6900 kr. / PHEV 9900 kr.:
Adaptiv fartpilot
Blindvinkelalarm

Advanced drive pack 13.600 kr.

Vejbaneassistent med opretning
Parkeringssensor for
Blindvinkelalarm
Træthedsregistrering
Around view monitor
Cross traffic alert

Bagagerum / plads liter

402 (54 l megabox)

352

536 / 309 PHEV

422

Størrelse LxBxH

4207 x 1930 x 1537

4140 x 1760 x 1500

4227 x 1797 x 1576

4210 x 1983 x 1595

Brændstoføkonomi

17,5 km/l

17,8 km/l

17,2 / PHEV 17-40 km/l

16,9 km/l

Andet

Mulighed for elektrisk bagklap

7 års garanti / 150.000 km.

Mulighed for plug-in hybrid motor og kørsel på ren el!

3 års garanti / 100.000 km