Læg mobilen og husk forsikringen

Klip i kørekortet og dagbøder kan blive konsekvensen med de nye færdsesregler, hvis du køre og tale i mobil eller du ikke har styr på forsikringen.

Nye færdselsregler træder i kraft her i 2019. Klip i kørekortet ved håndholdt mobiltelefon, dagbøder ved manglende forsikring og øget parkeringsbøder til store køretøjer, er nogle af de "gaver" 2019 har til os bilister.

Klip i kørekortet

Fremover får du en bøde på 1.500 kr. og et klip i kørekortet, hvis du bruger håndholdt mobiltelefon, mens du kører.

Loven gælder ikke specifikt mobiltelefoner, men alle former for håndholdt tele- og/eller kommunikationsudstyr. Det betyder fx håndholdt GPS, Smartwatch, iPad og tablets.

Hvornår de nye regler ang. håndholdt mobiltelefon er endnu ikke fastlagt, idet politiets systemer skal opdateres, så de kan håndtere de nye regler.

Reglerne formodes at træde i kraft i løbet af foråret, med der er endnu ikke en præcis dato.

Husk ansvarsforsikringen

Da klokken slog 00.01 og vi gik ind i 2019 blev det endnu dyrere, hvis du ikke har tegnet en lovpligtig ansvarsforsikring på din bil. Foruden risikoen for bøde og klippede plader koster det nu 250 kr. om dagen i dagbøde/dagsgebyr.

Gebyret pålægges fra den første dag bilen anses som uforsikret. Det er tidligst otte uger efter din manglende betaling af forsikringen, idet forsikringsselskabet her kan meddele politiet, at din bil ikke længere er forsikret.

Ansvarsforsikringen dækker skader på ting, dyr og mennesker som du forvolder med din bil. Forsikringen er lovpligtig, men alligevel vurderer Automobilforsikringsselskabernes Fællesregister, at cirka 50.000 køretøjer kører rundt uden den lovpligtige forsikring.

Dyrere at parkere for lastbiler

Det er også blevet dyrere at parkerer ulovligt, hvis du kører i en lastbil eller bus, hvor den tilladte totalvægt overstiger 3.500 kr. Standsning- og parkeringsgiften er pr. 1. januar 2019 hævet fra 510 kr. til 2.040 kr. Holder du på en til- eller frakørselsrampe er bøden hævet fra 1.000 kr. til cirka 3.000 kr.

De øgede bøder er blot endnu et skridt mod målet om, at lastbiler og busser ikke skal bruge rastepladser til langtidsparkering. I sommers blev det ulovligt for lastbiler og busser at holde mere end 25 timer på de 90 statslige motorvejsrastepladser, der er rundt om i landet.

Du finder den danske færdselslovretsinformation.dk.

Udgivet: 07-01-2019

Nyheder & tips
Nyheder / blog / tips
Få gode tips og tilbud i din inbox
Permission *